Hur väljer jag värmepump?

Hur väljer jag värmepump?

Idag är det otroligt vanligt att värma upp huset med hjälp av en värmepump. Anledningen är att värmepumpar dels är ett miljösmart alternativ och samtidigt otroligt energieffektivt. Många hushåll har gjort enorma besparingar på att byta system, exempelvis från oljepanna. Men att välja ut en värmepump bland flera olika modeller är inte det lättaste. För att hitta rätt sort för just din bostad behöver du fundera på flera faktorer, bland annat:

  • hur stor årsförbrukning bostaden har (kWh)
  • hur stor yta bostaden är (m2)
  • vart i landet du bor
  • vilket är ditt nuvarande uppvärmningssystem?

De vanliga värmepumparna är bland annat bergvärmepump, luft/vattenvärmepump, luft/luftvärmepump och jordvärmepump. Att installera de olika pumparna kostar olika mycket och är olika omfattande. En jämförelse är mellan bergvärme och luft vatten värmepump. Att installera en bergvärmepump är ett omfattande och kostsamt arbete eftersom man måste borra ett djupt hål ner i berget. Beroende på vilken berggrund det är samt hur djupt man måste borra kan priserna gå upp mot 50 000 kronor, enbart i borrning. Luft vatten värmepump priser kostar mycket mindre och är inte alls en stor installation som bergvärme. Här pratar vi snarare om några tusenlappar.

Vilken värmepump du bör välja beror mycket på hur stort energibehov du har. Om ni har en årsförbrukning på över 20 000 kWh kan det finnas stora fördelar med att byta till bergvärme eftersom du kan göra besparingar på upp mot 70 procent, beroende på vad du byter från. För att kunna installera en bergvärmepump eller en luft vatten värmepump behöver bostaden ha ett vattenburet uppvärmningssystem, exempelvis golvvärme.

Luft/vatten värmepump priser

Luft/vatten värmepump priser varierar väldigt mycket eftersom det finns mängder av olika varianter att välja bland. Samtidigt är priserna olika beroende på vilket varumärke du väljer. Om du har ett större hus med flera våningar kan du behöva köpa en så kallad multi-split lösning. Detta innebär att du köper en utomhusdel och flera inomhusdelar. Pumpen kan du fördela värmeenergin till flera platser i hemmet, exempelvis en för ovanvåningen och en för nedervåningen. Bor du i en mindre bostad brukar det räcka gott och väl med single-split lösning.

Det är såklart onödigt att köpa en för stark luft vatten värmepump om du inte behöver det eftersom kostnaderna blir högre. Begär offert från flera återförsäljare för att hitta en bra pump.

Bergvärmepump priser

Bergvärmepump priser är kända för att vara väldigt höga eftersom borrningen kostar en hel del. Samtidigt är bergvärmepumpar de dyraste värmepumparna på marknaden. Men med det sagt är det viktigt att veta att bergvärmepumpar är de pumpar som kan ge den högsta besparingen. Bergvärmepump priser kan variera mycket, precis som luft vatten värmepump priser, men de brukar hamna mellan 100 000 – 200 000 kronor. Det beror på saker som kapacitet av värmepumpen, hur djupt borrhål man behöver samt andra faktorer.

Luft/luftvärmepump priser

Luft/luftvärmepump priser är liknande luft/vatten värmepump priser, skillnaden mellan de två systemen är att värmen som tas från utomhusluften omvandlas till värme som sprids genom ett ventilationssystem och inte genom det vattenburna systemet. För dig som inte har golvvärme kan luft luftvärmepump vara ett bättre alternativ.