Bergvärme – så väljer du installatör efter offert

Bergvärme – så väljer du installatör efter offert

Att installera bergvärme är en investering för framtiden och det är viktigt att välja rätt installatör för jobbet. Hur vet man vilken offert som är den mest fördelaktiga och vilken installatör som är den rätta? Självklart är priset en viktig parameter, men är den billigaste offerten verkligen alltid den bästa? Här är några tips och råd som förenklar ditt val.

Ta referenser och fråga runt

Innan du tar beslut om vilken installatör du väljer, be alltid om att få referenser från samtliga firmor. Fråga dessutom runt i bekantskapskretsen. Dokumenterat och omtalat hög kompetens borgar för seriösa hantverkare och god kvalitet. Det kan till och med vara värt att betala lite extra för. Vill du säkerställa att firman inte har några ekonomiska problem kan du kontrollera dem via upplysningscentralen.

Jämför offerterna – vad ingår?

Säkert vill du betala minsta möjliga för din bergvärmeinstallation. Men, priset är inte allt – billigast är inte alltid bäst. Olika leverantörer inkluderar olika delar i sin offert och den offert som vid första anblicken har lägst pris kan i slutändan komma att bli den dyraste. Gå därför igenom varje punkt i varje offert och se vad de olika installatörerna erbjuder. En tydligt specificerad offert förenklar en jämförelse.

Ställ dig själv ett antal frågor. Vad ingår och vad ingår inte i installationen – vad tillkommer för att få en funktionssäker anläggning? Vilken hjälp kan du få om bergvärmepumpen mot förmodan skulle behöva service? Har de jour? Hur följs installationen upp – ingår återbesök för att eventuellt trimma in värmesystemet? Ingå garantier, vilka och hur långa är de? Är återställningen av tomten medräknad, likväl som eventuell demontering och bortforsling av befintligt värmesystem? Vilken besparing kan jag göra?

Väg in alla erbjudande i offertfasen och använd dem till din fördel.

räkna på priset för bergvärmepumpen

Bästa pris vs matchning av krav

I valet av installatör är naturligtvis priset för material och arbetskostnad vid installationen en tungt vägande aspekt, övriga erbjudanden en annan. Men glöm inte heller bort en tredje – hur väl installatörens val av jordvärmepump och övrig utrustning matchar dina krav och motsvarar ditt hushålls behov. Målet är att få ut så mycket värme per krona som det bara är möjligt och kortast tänkbara återbetalningstid för investeringskostnaden. För att uppnå det krävs en optimal balans mellan investeringen och driftskostnaden. Förutsättningen är en helt korrekt dimensionerad anläggning, det vill säga en pump som har precis lagom kapacitet för ditt hem och en slang som är exakt så lång som det krävs för att ta tillvara tillräckligt med lagrad värme i jorden. En överdimensionerad anläggning kostar mer än nödvändigt vid installationen, en underdimensionerad täcker inte så stor del av effektbehovet som det är möjligt.

Nu vet du som står inför valet av bergvärmeinstallatör lite mer om vad du ska tänka på. Ta det sista steget, gör en noggrann jämförelse av offerterna och ta ett beslut. Snart kan du luta dig tillbaka och njuta av den underhållsfria, billiga och miljövänliga energi bergvärmen ger dig.